Bázakerettye
Lispeszentadorján
Lispeszentadorján
Lispeszentadorján

Látnivalók

Lispeszentadorján község

Ma a falukép legmeghatározóbb épülete a Szentadorján központjában álló, Szent Adorján vértanúról nevezett római katolikus templom, melyet 1936-ben emeltek neoromán stílusban. Ezt megelőzően egy kis kápolna állt ehelyütt, előtte pedig egy zsúpfedeles boronafalú harangláb, melyet Malonyay Dezső, a "Magyar nép művészete" című néprajzi monográfia szerzőjének tusrajzáról ismerünk.

Mint ahogy arról már volt szó, a szentadorjáni temetőben még állnak annak a pálos kolostornak a romjai, amely a török hódoltság korában pusztult el. A műemlék rom legnagyobb értéke a bolthajtásban álló finom művű barokk Szent Antal szobor. A klastrom ott állt, ahol valaha a község is feküdt, ugyanis a falu, mint ahogy a zalai települések többsége, eredendően dombhátra települt, lakosai csak később húzódtak le a völgybe. A néphagyomány szerint a kolostort a torhaji várral egy földalatti folyosó kötötte össze.

Lispe neve azért olyan nevezetes, mert 1937-ben Magyarországon először itt kezdődött meg az iparszerű kőolajbányászat. A szénhidrogén-bányászat átformálta a vidék életét, a hajdani szegénység helyébe bizonyosfokú jólétet teremtett. A sikeres fúrás helyét ma egy obeliszk őrzi, közelében pedig - a II-es tankállomáson - kis múzeum található.

Lispeszentadorján határában három szőlőhegy magasodik: a Lispei-, az Erdőháti- és a Szentadorjáni-hegy. A meredek déli lejtőkön szőlőskertek futnak a völgy felé, a tetőkön pedig kis pincék sorakoznak. Itt még megtalálhatóak a régi borona és paticsfalú présházak, de nem csak ezek miatt érdemes ide felkapaszkodni. A hegytetőkről csodálatos kilátás nyílik a környező falvakra, tiszta időben pedig a Varasdi-hegyek ormaira, a szőlősgazdák pedig szívesen invitálnak pincéjükbe egy pohár borra minden ide látogatót.

Lispeszentadorján a természetbúvárok számára is tartogat érdekességeket. A vidék növény- és állatvilága rendkívül gazdag. Itt található a környék egyik legnagyobb tavaszi tőzike telepe, mely márciusban fehér virágtengerként borítja el az erdőt. A tőzike mellett kakasmandikót, szártalan kankalint, erdei cikláment, agár- és tarkakosbort és még számos más növényritkaságot fedezhetünk fel barangolásaink során.
Minden valamirevaló helybéli a gombászás szerelmese. A bükkösökben és tölgyesekben számos gombafajta lelhető fel: galambgombafélék, tinórúak stb. Az itt elterülő hatalmas erdők adnak otthont a világhírű zalai gímszarvas állománynak. Szarvasok mellett azonban nagyszámban találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel. Él a környéken fekete gólya, gyurgyalag, holló, fogoly, róka, nyest stb.

A Budafapusztai Arborétum

Ha felkapaszkodunk a Lispei-dombra és déli irányban a gerincen végigsétálunk, körülbelül 2,5 km-nyi gyalogtúrával érhetjük el a budafapusztai arborétumot. Budafapuszta Kiscsehi község része, ma már csak néhány lakója van. Az itt elterülő hatalmas erdők 1945-ig a Zichy család birtokában voltak, akik e helyütt 1926-ban vadászkastélyt építtettek. Az uradalom jelentős részén lucfenyveseket telepíttettek, ez jelentette a későbbi arborétum magját. 1945-ben államosították a grófi domíniumot, melynek területén 1954-ben megkezdődött egy, az egzóta fafajoknak otthont adó arborétum kialakítása azzal a céllal, hogy elősegítsék ezek hazai meghonosítását. Az így létrejött arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek Európán belül is ritkaságnak számítanak. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Az arborétum egyik gyöngyszeme a Pajtafai-völgyben elterülő, erdőkkel szegélyezett víztározó, melynek partján kis menedékházat találhatunk. Különösen tavasszal nyújt felejthetetlen élményt az idelátogatók számára Budafapuszta, hiszen ekkor borulnak virágba a rododendronok és azáleák, valódi tündérkertté varázsolva az arborétumot. Az arborétumot szépen kiépített gyalogutak szelik át, több helyen találhatunk szalonnasütőket és kilátókat. A látogatók részére külön idegenvezetés igényelhető, s a bejáratnál különféle ismertető dokumentációkat lehet vásárolni. A kastély ma a Zalaerdő Rt. vadászházaként működik, ami jelzi azt, hogy a környező erdők vadállománya rendkívül gazdag.

De Budafapuszta nem csak arborétumáról híres. Ipartörténeti szempontból is rendkívül nevezetes helyen járunk, ugyanis 1937. február 9-én Magyarországon először itt kezdődött meg a földgázbányászat. Az első sikeres fúrás emlékét emlékmű őrzi.
Az első világháború előestéjén a községben lignitbánya nyílt, melynek nyomait az arborétum szomszédságában még ma is fel lehet fedezni. A bányászat azonban nem tudott meghonosodni, elsöpörte azt a világháború vihara. Budafapuszta közúton is könnyen megközelíthető. Lispe és Kiscsehi felől egyaránt eljuthatunk a budafapusztai bekötőúthoz, melyet táblák jeleznek.

A vétyemi erdőrezervátum (ősbükkös)

A Lispeszentadorjánt övező dombhátakat nagy kiterjedésű erdők koronázzák, melyek a táj igazi ékkövei. Szép erdőket mindenütt találhatunk, de olyan kuriózumot, mint a Vétyemi erdőrezervátum, csak itt, Kiscsehi és Maróc szomszédságában, Lispeszentadorjántól mintegy 4 km-re. Ez a dél-dunántúli bükkösök legszebb hazai példája, mely a tekintetben is egyedülálló, hogy ilyen erdőtársulás ilyen kis tengerszint feletti magasságban, Európában csak ehelyütt alakult ki. Köszönhető ez annak, hogy a nedves kontinentális klíma (bizonyos szubmediterrán hatással), valamint az agyagbemosódásos barna erdőtalajok ideális életfeltételeket biztosítanak az erdőknek.
A természet lenyűgöző katedrálisában járva nincs az az ember akinek a szívét meg ne dobogtatnák a hatalmas, ezüstös törzsű, bükkfa óriások. A vétyemi bükkös legértékesebb részét 1976-ban nyilvánították erdőrezervátummá, melyhez később újabbakat kapcsoltak. A magterület teljes és végleges védelem alatt áll, itt semminemű erdőgazdálkodás nem folytatható, ellentétben a védőövezettől, ahol természetközeli módszerek alkalmazásával erre van mód. Az erdőrezervátum állami tulajdon, kezelője a Zalaerdő Rt.
A hajdani Vétyempuszta közelében az erdő fájára települten kis üveghuta működött a XIX. században, melynek nyomai még ma is fellelhetők. A szeszélyesen kanyargó úton tovább haladva az erdőrengeteg peremén feltűnik Centrale, ahol a letűnt szénhidrogén-bányászat mementójaként még állnak egy gázüzemű villamos erőmű falai.
A vétyemi erdőbe a túrázni vágyók a piros turistajelzést követve a Szentadorjáni- és a Maróci-szőlőhegyen keresztül juthatnak el, de érdemes végigjárni azt a valóban csodálatos környezetben fekvő erdészeti utat is, amely a kiscsehi faluvégtől kanyarog erre.

Az erdei kisvasút

Lispeszentadorjántól körülbelül 2,5 km-re a Töröszneki-erdőben kanyarog hazánk leghosszabb (37,8 km) erdei kisvasútja. Története 1918-ra nyúlik vissza, ekkor kezdődött meg azoknak a keskeny nyomtávú vasúti szárnyvonalaknak a kiépítése, melyek elsősorban a faipar igényeit voltak hivatva kielégíteni. Két, egymástól független vonal működött a térségben: Kistolmács és Csömödér, valamint Lenti és Szilvágy között, amelyeket aztán 2000-ben kapcsoltak össze. Ma már az erdei kisvasút legfontosabb feladata Dél-Zala természeti kincseinek megismertetése a turistákkal, a kikapcsolódásra vágyókkal. A vonalon külön menetrend szerint közlekednek a mozdonyok, igény szerint nosztalgia gőzmozdony is rendelhető.

A kisvasút nem érinti ugyan Lispeszentadorjánt, de a közvetlen közelében kanyarog. Ha valaki Csömödér vagy Kistolmács felől érkezik vele, akkor Törösznekig érdemes utazni. Innen végig a műúton jó félórás gyalogtúra után lehet elérni a falut.

A bázakerettyei termálfürdő

Zala megye talán egyik legszebb fekvésű termálfürdője Bázakerettyén található, mely 2002 óta fogadja vendégeit. Az egész létesítmény a volt kultúrház parkjában, egy domboldalban került kialakításra, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a szomszédos Kerettyei-szőlőhegyre. A fürdőben egy úszómedence és két termálmedence található, valamint egy kis pezsgőfürdő céljára kialakított ülőmedence. A bázakerettyei fürdőben büfék és egy turisztikai információs iroda működik, a faluban több étterem és egy pékség üzemel. A fürdővel átellenben, a Kerettyei-szőlőhegyen egészségmegőrző centrum várja a látogatókat.

Bázakerettye Lispeszentadorjántól mintegy 5 km-re található, közúton könnyen és gyorsan megközelíthető.