Bázakerettye
Lispeszentadorján
Lispeszentadorján
Lispeszentadorján

Programajánló

Rockenbauer Pál emlékút Zalában - Országos Kék Túra

Emlékeinkben még él Rockenbauer Pál "Egymillió lépés Magyarországon" című nagysikerű filmsorozata. A forgatások során hazánk legszebb vidékeit járta be a stáb, így jutottak el Lispeszentadorján környékére is. A kék túra zalai szakaszát az Ő tiszteletére nevezték el Rockenbauer Pál emlékútnak. A kék túra útvonalát folyamatosan gondozzák, így mindenütt frissen felfestett jelzések igazítják útba a bakancsos turistákat (kék jelzés). Ez a túra elsősorban a természet szerelmeseinek nyújthat feledhetetlen élményt, hiszen a környező hatalmas erdőkben, hegyen-völgyön át kanyarog. Érinti a Torhaji-forrást és vadászházat, majd Lasztonyán keresztül Szentpéterföldi-tó felé folytatódik tovább. Ha ellenkező irányba indulunk, akkor a Lispei-hegyen át juthatunk Bázakerettyére, majd Kistolmácson át Valkonyára.

Papp Simon Olajos Túra

A Papp Simon Olajos Túra Bázakerettyét és Lovászit köti össze, így áthalad Lispeszentadorján községen is. E túra célja, hogy bemutassa a hajdani "olajvidék" természeti szépségeit és ipartörténeti érdekességeit. E tekintetben Lispeszentadorjánnak kitüntetett szerepe van, hiszen, ahogy arról a látnivalóknál már szóltunk, itt kezdődött meg hazánkban először az iparszerű kőolajbányászat. A túra útvonalát piros jelzés jelöli. Az útvonal karbantartását a nagykanizsai Olajipari Természetbarát Egyesület végzi, így az szépen felfestett, könnyen tájékozódhatunk a jelzések alapján.Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnék átérezni a szőlőhegyek, a hatalmas bükk és tölgyerdők hangulatát, akik nem ijednek meg ha dombról, dombra kell felkapaszkodniuk.

Dél-Zalai Erdőtáj Kerékpárút

2003 őszén került kitáblázásra a Dél-Zalai Erdőtáj Kerékpárút, amely Lenti és Letenye között kanyarog. Olyan kisforgalmú köz-, illetve erdészeti utakra kell gondolni a kerékpárút esetében, amely a vidék legszebb pontjait érinti.
Ez a kerékpárút, amelynek egyik kiemelt állomása Lispeszentadorján, komplex szolgáltatást nyújt. Biztosított a kerékpárok tárolása, szállítása, a csomagok fuvarozása, a szállás és az étkezés stb. A kerékpárút kínálta lehetőségekről bővebb tájékoztató található a www.happybike.hu honlapon!
Községünk azért van nagyon kedvező helyzetben, mert közvetlen közelében számtalan olyan érdekesség, természeti érték található, amely kellemes és tartalmas szórakozást jelenthet az ide látogatók számára. Ezek felkeresésére pedig az egyik legjobb lehetőség a kerékpár. Minden kerékpárbarátot szeretettel várunk!

Horgászat

A község közvetlen közelében számos olyan horgászvíz van, amely méltán tarthat számot nagy érdeklődésre.

A Kistolmácsi-tó (Kistolmács)
Kistolmácson található Dél-Zala egyik legvarázslatosabb környezetben fekvő tava, a Kistolmácsi-víztározó. A közel tíz hektáros tó halállományának nagy részét ponty, amúr és harcsa teszi ki.
Kistolmácson a horgászaton kívül a szabadtéri fürdőzés is biztosított, a tóparton több büfé, fagylaltozó és szálláshely található. Kistolmács Lispeszentadorjánból közúton Bázakerettyén át közelíthető meg, a két falu közötti távolság körülbelül 10 km.

Az élő Mura (Muraszemenye, Murarátka)
Sokan a tavi horgászatnál jobban kedvelik a folyóvízit. Erre is van mód, hiszen a falutól körülbelül 7 km-re, Muraszemenyénél és Murarátkánál már ott kanyarog a sebes sodrású Mura. Itt húzódik a magyar-horvát határ is, ami azonban nem követi a folyó jelenlegi futását, hanem itt is ott is keresztezi azt. A Murában márnára, balinra, süllőre, kárászra, jászkeszegre, menyhalra, harcsára és kecsegére horgászhatunk jó eséllyel.

A muraszemenyei kavicsbányatavak (Muraszemenye)
A Mura mentén számos kavicsbánya működik, illetve működött. A kavics kitermeléssel tavak jöttek létre, melyeket nagyvízkor eláraszt a folyó. Muraszemenyén két jelentős kavicsbánya tó is található, mely elsősorban a horgászok számára lehet csalogató célpont, bár aki kirándulási céllal érkezik a kis szigetekkel tagolt tavakhoz, az sem fog csalódni. A kavicsbányatavak mellett kisebb üdülőtelep jött létre az elmúlt évzizedekben, de ennek ellenére a táj nyugalmából mit sem vesztett.Városnézés Alsólendván (Lendava / Szlovénia)

Lispeszentadorjántól körülbelül 30 km re található a határ szlovén oldalán Alsólendva, a szlovéniai magyarság kulturális központja. A festői szépségű, a Tenke-hegy lábánál fekvő kisváros számos építészeti emlékkel büszkélkedhet, melyek közül leghíresebb a lendvai vár. A vár lábánál áll az impozáns Szent Katalin székesegyház, mellette pedig Szent István királyunk bronz szobra. A székesegyháztól indulva egy szűk hegyi út kanyarog a várat övező szőlőskertek között. Ez már a lendvai borvidék, ahol ma már borút működik. A szőlőhegy tetejét a Hadik-kápolna koronázza.

Kirándulás Lentibe - a lenti gyógyfürdő

Dél-Zala legnagyobb gyógyfürdő komplexuma Lentiben található, mely nem csak a hazai, de az osztrák, szlovén és horvát vendégek körében is rendkívül közkedvelt. A fürdő gyógyászati részleggel, fedett uszodával, termálvizes medencékkel és kiszolgáló épületekkel rendelkezik, s itt található a Szent György Energiapark is.